Kiedy zima nie odpuszcza mamy ochotę na kubek gorącej zupy. Zupa równie dobrze smakuje w lecie kiedy mamy już świeże jarzyny.
60 min
Składniki:
2 skrzydełka z kury lub ok. 30 dag cielęciny z kością
2 marchewki
łodyga selera naciowego
korzeń pietruszki
kawałek pora
1 cebula
4-5 różyczek kalafiora
4-5 różyczek brokuł
20 dag fasolki szparagowej
20 dag brukselki
1/2 szklanki śmietany
ok. 20 dag makaronu wstążki lub kokardki
pieprz, sól, vegeta
natka pietruszki, koperek
ok. 3 l wody
Zupa jarzynowa z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka zalać woda i obgotować. Jarzyny pokroić w kostke (marchewkę zetrzeć na tarku o grubych oczkach).Kalafior i brokuły podzielić na mniejsze części. Jarzyny (oprócz brokuł) włożyć do wywaru i gotować do miękkości, posolić.Brokuły włożyć pod koniec gotowania aby nie byly za miękkie. Śmietankę rozprowadzic z 2 łyżkami wywaru i dodać do zupy. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, vegetą. Posypać natką pietruszki i koperkiem.
2.Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i dodać do zupy.
Komentarze