zupa JARZYNOWA z fasolką szparagową

4.5 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 4 osób

Pyszna, pożywna i bardzo kolorowa zupa. Kryje w sobie moc witamin i smaków iście letnich warzyw. Idealna do przygotowania w sezonie wakacyjnym, gdy stragany uginają się od przepysznych owoców i warzyw, jak i zimą – wyjmując zamrożone przez nas letnie skarby z zamrażarki

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 marchewki
    2 pietruszki
    4 ziemniaki
    500g żółtej fasolki szparagowej
    kawałek selera z liśćmi
    1 gałązka lubczyku lub 1 łyżka suszonego
    2 liście laurowe
    sól/pieprz
    2 łyżki pokrojonego koperku
    2 łyżki śmietany 18%
    1,6l wody
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka. Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy kocówki i wyjmujemy łyko, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do reszty warzyw. Całość zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, lubczyk, liście selera, sól i pieprz. Gotujemy zupę do miękkości warzyw (ok. 20-25 minut). Pod koniec gotowania wyjmujemy lubczyk i liście selera, dodajemy koperek i zaprawiamy śmietaną (śmietanę wkładamy do miseczki i dolewamy do niej chochelkę zupy – dokładnie mieszamy. Tak zahartowaną śmietanę dolewamy do zupy). Jeśli potrzeba doprawiamy solą i pierzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować