Zupa jarzynowa

4.5 (157 ocen)

  • 2 godz.

Zupa jarzynowa to dla mnie zapach wiosny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 skrzydełka
    3 marchewki
    1 pietruszka (mała)
    cebula
    mały kawałek selera
    3 duże ziemniaki
    kilka różyczek brokuła i kalafiora
    kilka brukselek
    listek laurowy, kilka ziarenek pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego,
    sól, pieprz,
    koperek
    2 łyżki śmietany
    1,5 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka zalewamy 3 litrami wody. Gotujemy. Zbieramy szumowiny.
  • 2. Warzywka umyć, obrać i pokroić w kostkę (oprócz brokuła i brukselki). Dorzucić je do mięsa razem z listkiem laurowym, ziarenkami pieprzu, zielem angielskim. Gotować na małym ogniu do miękkości. Doprawić solą i pieprzem, swoją ulubioną mieszankę przypraw (można również dodać kostkę rosołową).
  • 3. Mąkę, śmietanę i ok. 150 ml zimnej wody dokładnie mieszamy żeby nie było grudek (mikserem lub montewką). Wlewamy do gotującej zupy, mieszamy, zagotowujemy. Na koniec wrzucamy koperek.
    Możemy pominąć mąkę, wtedy śmietanę rozprowadzamy w małej ilości wody i wlewamy do gotującej zupy.

Porady

Można również zupę ziemniaczaną jeść z pokrojoną w kostkę i zeszklona na maśle cebulą. Do zupy można dodać również inne warzywa groszek zielony, fasolkę szparagową ... ja napisałam to co sama dodałam.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Kalafior Marchewka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować