Zupa gyros

4.95 (153 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Rozgrzewająca zupka z filetem z kurczaka, ulubioną przyprawą i warzywami.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 650 g fileta z kurczaka
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju
    6 łyżeczek przyprawy do gyrosa
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    tymianek
    3 łyżeczki papryki mielonej
    2 cebule
    1 czerwona papryka
    1 zielona papryka
    1 żółta papryka
    300 ml passaty pomidorowej
    1 zupa cebulowa
    100 g serka topionego śmietankowego
    600 ml wody
    200 g śmietany 30 %
    100 g śmietany kwaśnej
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.95 (153 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  • 2. Fileta pokroić w grubszą kostkę.
  • 3. Wymieszać z olejem, ziołami prowansalskimi, tymiankiem, przyprawą do gyrosa i słodką papryką.
  • 4. Odstawić na ok. 1 godzinę.
  • 5. Mięso usmażyć na rumiano, wystudzić. Dodać obie śmietany, wymieszać.
  • 6. Schłodzić ok 1 godziny,
  • 7. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju.
  • 8. Kolorowe papryki umyć, usunąć gniazda nasienne.
  • 9. Pokroić w paseczki, podsmażyć z cebulą.
  • 10. Do warzyw dać passatę pomidorową, doprowadzić do wrzenia.
  • 11. Dodać zupę cebulową i serek topiony, dokładnie wymieszać,
  • 12. Gotować o k 20 min
  • 13. Dodać kurczaka w śmietanie, zagotować.
  • 14. Przyprawić solą, pieprzem.
  • 15. Żródło: /www.doradcasmaku.pl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Filet z kurczaka Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować