Zupa gulaszowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Super sprawa dla lubiących kuchnie węgierską ..Ta zupa może znaleśc zastosowanie jako baza do placuszków po węgiersku:)

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 0.5kg Szynka wieprzowa może być mięsko wołowe
    1 sztuka duża papryki czerwonej
    1 szt dużej cebuli
    1 szt małej marchewki
    1 szt małej pietruszki
    1 ząbek czasnku
    250 gr pieczarek
    1-2 ząbki czosnku(zależy jaki stopień ostrości lubimy)
    1-2 łyżeczka ostrej papryki
    2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
    2-3 łyżeczki słodkiej papryki
    sół pieprz wegeta magi do smaki
    1.0-1.5l wywaru warzywnego może być rosołek .
    100ml wytrawnego wina białego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania główne Gulasz

Zupa gulaszowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyszczyszczamy z błon itp. Kroim w kostkę (1x1) odstawiamy na bok i zajmujemy się warzywami.
    Przeprowadzamy obróbkę wstępną marchwi pietruszki pieczarek oraz papryki.
    Paprykę kroimy w kostkę 1x1
    Pieczarki kroimy w cwiartki
    marchew i pietruszkę kroimy w kostkę 0.5 x0.5 .

    Kroić możemy również według naszego uznania:)
  • 2. Nagrzewamy patelnię grilową i dodajemy nieco oleju, gdy już jest rozgrzana wsypujemy paprykę i dosłownie palimy ją . Dobrze by było gdyby była miejscami czarna taka przypalona.
    Następnie obsmażamy na tej samej patelni pieczarki na rumiany kolor.
    Na koniec gdy pieczarki będą rumiane sciągamy je z patelni i wsypujemy wczesniej pokrojoną kostkę z marchi i pietruszki . posypujemy troszkę mąką i smażymy do czasu gdy się ładnie zrumienią.
  • 3. Teraz czas na mięsko. Na tą samą patelnie dobrze nagrzaną wrzucamy mięsko (jeśli mamy mała patelnie smażymy partiami) i smażymy na złoty kolor. Pod koniec smażenia opruszamy mięsko lekko mąką i dodajemy wino.
    Chwilkę tak smażymy i dodajemy do garnka z wywarem.
  • 4. W tym czsie gdy naszę mięso lekko gotuje się w wywarze kroimy drobno cebule i wrzucamy na gorącą zwykła patelnie szklimy . Gdy cebula jest zeszklona dodajemy do niej 3 łyżeczki przecieru pomidorowego ostrą paprykę oraz słodką paprykę proszku oraz drobno posiekany czosnek . Dobrze mieszamy i chwilkę smażymy,dodajemy do wywaru mieszamy i pozostawiamy na gazie . Zupka ma lekko pyrkać niczym rosół. Gotujemy tak do miekkości mięsa. Gdy mięso jest już miękkie dodajemy wczesniej zgrilowane warzywa i gotowe do wydania.
    Można to jeść jako zupe gulaszową lub zrobić tak jak ja czyli Placuszki po węgiersku
  • 5. Jeśli chcemy zrobić gulasz do placuszków po węgiersku proponuje do małego garnuszka ulać troszkę zupy i zagęścić mąką kartoflaną z woda. Ale to jak już kto woli.
  • 6. przepis na placuszki na moim profilu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieprz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować