Zupa Gulaszowa

4.5 (200 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Danie jednogarnkowe,sycąca i rozgrzewająca zupa.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g mięsa gulaszowego
    woda lub bulion
    4,5 dużych ziemniaków
    2 marchewki
    1 korzeń pietruszki
    kawałek selera
    2 duże pomidory malinowe
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    1 duża papryka czerwona
    4 ogórki małosolne
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    ulubiona przyprawa do wieprzowiny
    sól i pieprz do smaku
    słodka i ostra papryka w proszku do smaku
    4 ziarna ziela angielskiego
    2 listki laurowe
    pół pęczka natki pietruszki
    2 łyżki mąki+woda
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zupa gulaszowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa gulaszowa. 1. Mięso wymyć,osuszyć i pokroić w drobną kostkę,skropić odrobiną oleju i przyprawić ulubioną przyprawą do wieprzowiny,oraz paprykami w proszku.
    Cebulę i czosnek obrać,cebulę posiekać w piórka a czosnek przecisnąć przez praskę.
    Mięso wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem,podsmażyć następnie wrzucić cebulę,
  • Zupa gulaszowa. 2. całość smażyć do zarumienienia mięsa i odparowania wody,2 min.przed końcem smażenia wrzucić czosnek,zawartość patelni przełożyć do garnka,patelnie zalać wrzącą wodą lub bulionem,następnie przelać tę wodę do garnka z mięsem(tak aby mięso było przykryte),wrzucić ziele angielskie i listki laurowe,oraz obrane i pokrojone w kostkę pomidory,obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę i korzeń pietruszki,kawałek selera,dusić pod przykryciem ok.1 godz.w zależności od rodzaju mięsa jakie używamy,co jakiś czas dolać wrzącej wody z czajnika w razie konieczności.
    Ziemniaki obrać jak do zupy,z papryki usunąć gniazdo nasienne,pokroić w paseczki,i wrzucić razem z ziemniakami do zupy,gdy ziemniaki będą miękkie dodać przecier pomidorowy,oraz pokrojone w drobną kosteczkę ogórki małosolne.
    Całość doprawić solą i pieprzem do smaku,zaciągnąć mąką(2 łyżki mąki rozmieszać w kilku łyżkach wody i wlać do gotującej się zupy).
  • Zupa gulaszowa. 3. Do gotowej zupy wrzucić posiekaną natkę pietruszki.
    Podawać z pieczywem.

Porady

Do zupy można dodać kolorową paprykę,oraz różne rodzaje mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Papryka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować