Zupa gulasz z lanymi kluseczkami

4.5 (169 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Ta zupa gulasz pełna mięsa, warzyw i klusek lanych przypadnie do gustu każdemu. Rozgrzewa, syci i wspaniale smakuje. Polecam na jesienny czy zimowy obiad.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 800 gram udźca z indyka
    2 cebule
    3-4 ząbki czosnku
    3-4 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    1 łyżeczka papryki słodkiej, ostrej i wędzonej
    1 łyżka (płaska) soli
    1/2 łyżeczki kminku ( jeśli lubisz)
    pieprz do smaku
    2 papryki zielona i czerwona
    mała cukinia
    puszka krojonych pomidorów
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

    2-3 łyżki oleju do smażenia

    Kluseczki lane:
    jajko
    3/4 szklanki mąki ( u mnie orkiszowa)
    sól
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    odrobina wody
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Zupy Gulasz

Zupa gulasz z lanymi kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa gulasz z kluseczkami lanymi 1. Mięso pokroić na małe kawałki. Rozgrzej na patelni olej i obsmaż mięso partiami na rumiano. Przełóż do dużego garnka. Pokrój cebulę w piórka obsmaż razem z czosnkiem. Dodaj do mięsa. Wlej wodę do 3/4 wysokości garnka. Dodaj przyprawy. Gotuj ok. 45 minut. Następnie dodaj pokrojone papryki gotuj 15 minut. Dodaj pomidory w puszcze i koncentrat pomidorowy. Dodaj pokrojoną cukinię. Ze składników na kluseczki zrób geste ciasto i kładź do gotującej się zupy. Całość dopraw pieprzem. Posyp natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Papryka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.95 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie
zupa jarzynowa z kluseczkami

To może cię zainteresować