Ta zupa gulasz pełna mięsa, warzyw i klusek lanych przypadnie do gustu każdemu. Rozgrzewa, syci i wspaniale smakuje. Polecam na jesienny czy zimowy obiad.
60 min
Dla 8 osób
Składniki:
800 gram udźca z indyka
2 cebule
3-4 ząbki czosnku
3-4 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka papryki słodkiej, ostrej i wędzonej
1 łyżka (płaska) soli
1/2 łyżeczki kminku ( jeśli lubisz)
pieprz do smaku
2 papryki zielona i czerwona
mała cukinia
puszka krojonych pomidorów
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki oleju do smażenia
Kluseczki lane:
jajko
3/4 szklanki mąki ( u mnie orkiszowa)
sól
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
odrobina wody
Zupa gulasz z lanymi kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić na małe kawałki. Rozgrzej na patelni olej i obsmaż mięso partiami na rumiano. Przełóż do dużego garnka. Pokrój cebulę w piórka obsmaż razem z czosnkiem. Dodaj do mięsa. Wlej wodę do 3/4 wysokości garnka. Dodaj przyprawy. Gotuj ok. 45 minut. Następnie dodaj pokrojone papryki gotuj 15 minut. Dodaj pomidory w puszcze i koncentrat pomidorowy. Dodaj pokrojoną cukinię. Ze składników na kluseczki zrób geste ciasto i kładź do gotującej się zupy. Całość dopraw pieprzem. Posyp natką.
Komentarze