Zupa grzybowa ze świeżych leśnych grzybów

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

kwintesencja jesieni, zupa grzybowa ze świeżych mieszanych leśnych grzybów to jedna z moich ulubionych zup, najbardziej smakuje nam z makaronem. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Poza sezonem można przygotować ją z grzybów mrożonych...

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g świeżych mieszanych leśnych grzybów
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 litr wywaru warzywnego
    2 łyżki masła
    1 marchewka
    50 ml słodkiej śmietany 30- 36%
    sól, pieprz
    makaron
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa grzybowa

Zupa grzybowa ze świeżych leśnych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyszczamy. Kroimy na dość spore kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu, aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek; chwilkę podsmażamy a następnie dorzucamy pokrojone grzyby i smażymy ok. 5 minut. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
  • 2. Grzyby z cebulą przekładamy do garnka, dodajemy marchewkę i zalewamy gorącym wywarem. Zupę doprawiamy pieprzem, solą i gotujemy ok 15-20 minut. Doprawić śmietaną. Podajemy z ugotowanym makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować