Zupa grzybowa z łazankami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sezon grzybowy w pełni więc grzechem byloby nie skorzystać z dobrodziejstw lasu. Oto przepis na aromatyczną zupę z suszonymi grzybami.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Garść suszonych grzybów
    Cebula marchw
    Marchewka
    Garść makaronu typu łazanki
    Oliwa
    Kostka rosołowa lub vegeta
    Śmietana do zabielenia
    Przyprawy: sól, pieprz, ziele ang, liść laurowy
    Natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Łazanki

Zupa grzybowa z łazankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Suszone grzyby zalewamy wodą zeby trochę namokły. W tym czasie gotujemy makaron al dente.
    2. Kiedy grzyby napęcznieją płuczemy je w zimnej wodzie. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podduszamy cebulę i marchewkę pokrojone w kostkę. Dodajemy też grzyby i chwilę dusimy. Całość zalewamy wodą. Wrzucamy kostkę rosołową/Vegetę, listek laurowy i ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu do miękkości.
    3. Zabielamy śmietanką. Przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem wg uznania.
    4. Ściągamy z ognia i wrzucamy makaron i natkę. Gotowe!

Porady

Zamiast makaronu możemy użyć ulubione warzywa lub lane kluski.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować