Zupa grysikowa

4.66 (180 ocen)

  • 60 min

Jest to smaczna i lekka zupa. Smak mojego dzieciństwa.

  • 60 min

Składniki:

  • jedno udko, marchewka, seler, pietruszka, kasza manna, przyprawy oraz natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.66 (180 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa grysikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować ok 3 l wody, wrzucić dokładnie umyte udko. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i trochę soli. Mięso gotować przez 25 min na małym ogniu, a następnie wyciagnąć.
    Na tarce zetrzeć włoszczyznę i wrzucić do gotującego się wywaru. Po 15 minutach należy dodać kaszę manną. Do kubka wsypuję około 8-9 łyżek kaszy , nalewam pół kubka wody i całość mieszam, a następnie wlewam do gotującego się bulionu. Zupę zostawiam na małym ogniu przez jakieś 10-15 min,aż zgęstnieje.
    Doprawiam solą, pieprzem i natką pietruszki.

Porady

Zupa robi się z czasem bardziej gęsta niż zaraz po zdjęciu z gazu, więc nie należy przesadzać z kaszą. Zamiast na udku, zupę można ugotować na piersi z kurczaka, wtedy jest jeszcze delikatniejsza i dobra na wszelkie niestrawności.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować