Zupa grochowa z kiszoną kapustą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tak podawał grochówkę mój tata i tak najbardziej nam smakuje:)

  • 60 min

Składniki:

  • 2 podudzia z kurczaka
    2 szkl. łuskanego grochu
    3 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    4 ziemniaki
    5 ziarenek ziela angielskiego
    liść laurowy
    2 ząbki czosnku
    3 łyżeczki majeranku
    1 łyżeczka wegety
    20 dag. wędzonego boczku
    30 dag. kiszonej kapusty

Zupa grochowa z kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew, pietruszkę i seler obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Z mięsa z kurczaka, warzyw, wegety, ziela i liścia gotujemy wywar. Jak już będzie gotowy to wyjmujemy mięso. Następnie dodajemy do wywaru wędzony boczek, obrane ząbki czosnku i umyty groch . Gotujemy razem ok. 30 minut.
  • 2. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do zupy. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec wsypujemy majeranek i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Doprawiamy, jeśli trzeba solą i pieprzem. Podajemy z kiszoną kapustą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy