Zupa gołąbkowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Pożywna, gęsta zupa o smaku gołąbków. Danie idealne dla wielbicieli gęstych zup, gołąbków i kapusty. Z podanych składników wychodzi całkiem spory garnek pysznej zupy dla 3-4 osobowej rodzinki spokojnie starcza na dwa dni.... no chyba, że tak jak u nas będą spore dokładki :)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie z udźca indyka )
    - 80 dag kapusty białej
    - 125 gram ryżu surowego
    - 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera
    - cebula, kawałek pora, 2 ząbki czosnku
    - 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
    - sól, majeranek, papryka mielona, kminek mielony, sos sojowy, domowa wegeta , pieprz
    - ziele angielskie, listek laurowy
    - śmietana 18%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa gołąbkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone przesmażam na rozgrzanej patelni wraz z pokrojoną w kosteczkę cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiam wszystkimi przyprawami ( bez listka laurowego i ziela angielskiego ). Podsmażone mięso przekładam do większego garnka i zalewam ok. 3 litrami wody. Dodaje listek laurowy i ziele angielskie. Kapustę kroję drobno, marchewkę, pietruszkę, seler ścieram na tarce o grubszych oczkach. Warzywa wraz z cebulą i porem przekładam do garnka z mięsem. Gotuje ok. 15 minut. Po tym czasie do zupy dodaję surowy ryż. Kiedy ryż i warzywa są już miękkie do zupy dodaję przecier pomidorowy i ewentualnie znów doprawiam solą, pieprzem, czy sosem sojowym. Na końcu zupę zagęszczam śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa Kapusta biała Mięso Ryż Włoszczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować