Zupa fasolowa z czosnkiem i ziołami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszna, rozgrzewająca zupa z aromatycznym czosnkiem i ziołami. Idealna na zimowe dni.

  • 40 min

Składniki:

  • 400 g fasoli flażoletki w puszce
    50 ml oliwy z oliwek
    1 cebula
    1 główka czosnku
    100 ml wina malaga
    1,2 l bulionu drobiowego
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka majeranku
    1/2 łyżeczki mielonego kminku
    natka pietruszki
    pieczywo
    sól, pieprz

Zupa fasolowa z czosnkiem i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy i dodajemy czosnek pokrojony na plasterki. Smażymy chwilę, aż czosnek puści swój aromat.
    Dodajemy wino dusimy pod przykryciem 5 minut, po czym zalewamy bulionem i dodajemy koncentrat pomidorowy oraz zioła. Zupę doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy płomień.
    Fasolę osączamy z zalewy, dodajemy do zupy i grzejemy 10 min na wolnym ogniu.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Podajemy z posiekaną natką pietruszki i ulubionym pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy