Zupa fasolowa

0 (0 ocen)

  • 7 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Rozgrzewająca, bardzo smaczna zupa fasolowa ugotowana na wędzonce. Do ugotowania zupy nie używamy soli, gdyż zawarta sól w wędzonce i paście rosołowej jest wystarczająco na tyle że zupy nie potrzeba dosalać.

  • 7 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Fasola piękny Jaś 0,5 kg
    ziemniaki 2 szt.
    suszona włoszczyzna 2 łyżki
    mrożony lubczyk 2 łyżki
    korzeń pietruszki 1 szt.
    koper mrożony 1 łyżeczka
    domowa pasta rosołowa 1 łyżka
    wędzone podgardle 5 plastrów
    wędzony chudy boczek 5 plastrów
    cebula 1 mała
    liść laurowy 5 szt.
    ziele angielskie 8 ziaren
    pieprz ziołowy 1 łyżeczka
    papryka mielona słodka 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa fasolowa Dania główne

Zupa fasolowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa fasolowa. 1. Fasolę wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą, moczymy około 4-5 godzin. Po czasie moczenia, fasolę płuczemy pod zimną wodą i wrzucamy do garnka z 2 litrami wody. Gotujemy 1 godzinę, jeżeli fasola jest na 80 % miękka, dokładamy ziemniaki, 2 łyżki suszonej włoszczyzny, liście laurowe, ziele angielskie, pastę rosołową, marchew, korzeń pietruszki. W między czasie smażymy skwarki z boczku i podgardla z cebulą. Usmażone skwarki z cebulą, bez wytopionego tłuszczu, przekładamy łyżką cedzakową do gotującej się zupy. Dodajemy pozostałe przyprawy, lubczyk, koper, dodajemy również łyżkę majeranku. Gdy wszystkie składniki zupy są miękkie to próbujemy smak zupy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku i kończymy gotowanie. Zupę podajemy na gorąco z pieczywem.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować