Wspaniała, zimowa zupa która jest bombą smaku oraz tajną bronią w walce z wirusami. Pozycja obowiązkowa "w okresie zachorowań na grypę i przeziębienie".
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
- czosnek: 5 sztuk
- cebula: 2 sztuki
- bulion warzywny lub drobiowy: 750 mililitrów
- tymianek suszony: 2 łyżki
- sól, pieprz: 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek: 3 łyżki
- bagietka: 1 sztuka
- cytryna: 0.25 sztuki
- śmietana słodka: 50 mililitrów
Zupa czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek podziel na ząbki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
25 nie obranych ząbków czosnku umieść w naczyniu żaroodpornym, skrop 2 łyżkami oliwy oraz posyp solą i pieprzem. Wymieszaj całość, tak aby czosnek był pokryty oliwą. Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut, aż czosnek będzie miękki. Wyjmij czosnek z piekarnika i poczekaj aż ostygnie, następnie obierz go z łupinek (będą odchodzić łatwo) i umieść w miseczce.
2.Obierz pozostałe ząbki czosnku. Cebulę pokrój w piórka. Rozgrzej w garnku 1 łyżkę oliwy i podsmaż na niej cebulę z czosnkiem oraz tymiankiem. Gdy cebula będzie szklista dodaj pieczony czosnek, a całość zalej bulionem i gotuj około 20 minut (aż surowy czosnek będzie miękki). Następnie zdejmij zupę z ognia i zmiksuj na gładko. Dodaj śmietanę i wymieszaj. Porcje zupy skrop delikatnie cytryną tuż przed podaniem, podawaj ze świeżą bagietką.
Komentarze