Zupa czosnkowa

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Wspaniała, zimowa zupa która jest bombą smaku oraz tajną bronią w walce z wirusami. Pozycja obowiązkowa "w okresie zachorowań na grypę i przeziębienie".

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - czosnek: 5 sztuk
    - cebula: 2 sztuki
    - bulion warzywny lub drobiowy: 750 mililitrów
    - tymianek suszony: 2 łyżki
    - sól, pieprz: 1 łyżeczka
    - oliwa z oliwek: 3 łyżki
    - bagietka: 1 sztuka
    - cytryna: 0.25 sztuki
    - śmietana słodka: 50 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czosnek przed i po upieczeniu 1. Czosnek podziel na ząbki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
    25 nie obranych ząbków czosnku umieść w naczyniu żaroodpornym, skrop 2 łyżkami oliwy oraz posyp solą i pieprzem. Wymieszaj całość, tak aby czosnek był pokryty oliwą. Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut, aż czosnek będzie miękki. Wyjmij czosnek z piekarnika i poczekaj aż ostygnie, następnie obierz go z łupinek (będą odchodzić łatwo) i umieść w miseczce.
  • 2. Obierz pozostałe ząbki czosnku. Cebulę pokrój w piórka. Rozgrzej w garnku 1 łyżkę oliwy i podsmaż na niej cebulę z czosnkiem oraz tymiankiem. Gdy cebula będzie szklista dodaj pieczony czosnek, a całość zalej bulionem i gotuj około 20 minut (aż surowy czosnek będzie miękki). Następnie zdejmij zupę z ognia i zmiksuj na gładko. Dodaj śmietanę i wymieszaj. Porcje zupy skrop delikatnie cytryną tuż przed podaniem, podawaj ze świeżą bagietką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować