Zupa czosnkowa

0 (0 ocen)

Przepyszna kremowa zupa z wyraźnym smakiem czosnku. Można podać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub innymi ulubionymi dodatkami.

Składniki:


  • 0,5 l lekkiego rosołu lub bulionu warzywnego
    1 duża główka czosnku
    1 cebula
    1 marchewka
    1 mała pietruszka
    2 łyżki masła
    100 g serka topionego
    2 łyżki manny
    Sól ziołowa do smaku
    Pieprz biały
    0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
    Czosnek niedźwiedzi suszony do posypania
    Kilka kromek domowego chleba pszennego

Zupa czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Chleb pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i zrumienić. Przesypać do miseczki i wystudzić.
    Cebulę obrać, pokroić dowolnie, wrzucić z masłem na patelnię, zeszklić.

    Czosnek obrać, posiekać. Wrzucić do cebuli i smażyć chwilę na małym ogniu, aż czosnek zacznie pachnieć, uważać aby nie przypalić! Zdjąć z ognia.

    Pietruszkę i marchew obrać, umyć i pokroić w kosteczkę. Wrzucić do rosołu i gotować 5 minut. Następnie wrzucić zawartość patelni do garnka. Wsypać mannę, zamieszać i gotować całość jeszcze 5-7 minut, aż warzywa będą miękkie.

    Dodać serek topiony, przyprawić do smaku, zmiksować blenderem na gładki krem.

    Zupę rozlać do szklaneczek, posypać grzankami i suszonym czosnkiem niedźwiedzim.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy