Zupa cygańska z sadzonym jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbasę kroimy w półplastry. Paprykę, cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę. Kiedy się zarumieni dodajemy warzywa (oprócz ziemniaków). Kiedy zaczną puszczać sok zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu przez 45 minut.
2.Po tym czasie dodajemy ziemniaki, gotujemy jeszcze 15 minut. Dodajemy przyprawy. W niewielkiej ilości zimnej wody rozpuszczamy mąkę. Wlewamy do zupy, gotujemy jeszcze chwilę aż zgęstnieje.
3.Jajko wbijamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Solimy, możemy posypać przyprawami. Smażymy do ścięcia białka. Układamy na talerzu z zupą. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Komentarze