Zupa cygańska z sadzonym jajkiem

4.36 (233 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Zupa cygańska to prosta, smaczna, sycąca i treściwa zupa z kiełbasą i warzywami. Zupa na każdą kieszeń, składniki do niej są bardzo tanie.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 500g kiełbasy
    3 papryki
    2 cebule
    5 średnich ziemniaków
    2 marchewki
    1 pietruszka
    sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, liść laurowy, ziele angielskie
    2 łyżki mąki
    olej
    jajko
    masło
    natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.36 (233 ocen)

Zobacz również:

Zupy Jajko Jajko sadzone

Zupa cygańska z sadzonym jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę kroimy w półplastry. Paprykę, cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę. Kiedy się zarumieni dodajemy warzywa (oprócz ziemniaków). Kiedy zaczną puszczać sok zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu przez 45 minut.
  • 2. Po tym czasie dodajemy ziemniaki, gotujemy jeszcze 15 minut. Dodajemy przyprawy. W niewielkiej ilości zimnej wody rozpuszczamy mąkę. Wlewamy do zupy, gotujemy jeszcze chwilę aż zgęstnieje.
  • 3. Jajko wbijamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Solimy, możemy posypać przyprawami. Smażymy do ścięcia białka. Układamy na talerzu z zupą. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować