Zupa chrzanowa

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min

Alternatywa żurku czy barszczu białego na święta. Coś innego wygrzebanego ze starych notatek.

  • 50 min

Składniki:

  • 150 g świeżego tartego chrzanu (ewentualnie 150 g chrzanu z firmy Rolnik)
    2 małe cebule
    2 łyżki masła
    2 młode marchewki
    2 pietruszki
    1/4 średniego selera
    1 por
    2 liście laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    5 ziaren pieprzu
    200 ml śmietany 18% (do zup)
    2 żółtka
    szklanka drobnego makaronu (u mnie jak zwykle zacierki babuni)
    sok z cytryny
    cukier
    sól ,pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa chrzanowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane cebule pokroiłem w kostkę i lekko zrumieniłem na maśle. Zalałem 1,5 l wrzącej wody ,dodałem umyte warzywa ( pietruszki całe ,marchewki pokrojone w talarki ,seler w kostkę ,por w krążki). Wsypałem łyżeczkę soli ,dodałem liście laurowe ,ziele angielskie ,pieprz ziarnisty i gotowałem na wolnym ogniu 30 min. Pod koniec gotowania wsypałem makaron i gotowałem do miękkości ,pietruszki wyjąłem, dodałem chrzan ,lekko podgotowałem.
    Następnie dodałem śmietanę rozbełtaną z żółtkami ,doprawiłem do smaku solą ,sokiem z cytryny i pieprzem. Mocno podgrzałem (nie gotować) ,podałem z gotowanymi na twardo jajkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować