Alternatywa żurku czy barszczu białego na święta. Coś innego wygrzebanego ze starych notatek.
50 min
Składniki:
150 g świeżego tartego chrzanu (ewentualnie 150 g chrzanu z firmy Rolnik)
2 małe cebule
2 łyżki masła
2 młode marchewki
2 pietruszki
1/4 średniego selera
1 por
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
200 ml śmietany 18% (do zup)
2 żółtka
szklanka drobnego makaronu (u mnie jak zwykle zacierki babuni)
sok z cytryny
cukier
sól ,pieprz
Zupa chrzanowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane cebule pokroiłem w kostkę i lekko zrumieniłem na maśle. Zalałem 1,5 l wrzącej wody ,dodałem umyte warzywa ( pietruszki całe ,marchewki pokrojone w talarki ,seler w kostkę ,por w krążki). Wsypałem łyżeczkę soli ,dodałem liście laurowe ,ziele angielskie ,pieprz ziarnisty i gotowałem na wolnym ogniu 30 min. Pod koniec gotowania wsypałem makaron i gotowałem do miękkości ,pietruszki wyjąłem, dodałem chrzan ,lekko podgotowałem.
Następnie dodałem śmietanę rozbełtaną z żółtkami ,doprawiłem do smaku solą ,sokiem z cytryny i pieprzem. Mocno podgrzałem (nie gotować) ,podałem z gotowanymi na twardo jajkami.
Komentarze