Zupa chrzanowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zupę tą podaję jako zamiennik żurku lub barszczu białego na Wielkanoc.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na 6 porcji:
    - 300 g kiełbasy wiejskiej,
    - 300 g wędzonego boczku,
    - 1 marchew,
    - 1 ząbek czosnku,
    - 1 liść laurowy,
    - 2-3 ziarenka ziela angielskiego,
    - Słoiczek 300 g tartego chrzanu,
    - 2,5 litry wody,
    - 6 jajek ugotowanych na twardo,
    - Natka pietruszki,
    - 2 łyżki śmietany kwaśnej,
    - Sól, pieprz do smaku

Zupa chrzanowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroimy w grubą kostkę, a kiełbasę w plasterki. Tak przygotowane wędliny zalewamy wodą. Dokładamy marchew pokrojoną w plasterki, ziele angielskie, liść laurowy oraz pokrojony czosnek. Całość delikatnie solimy i gotujemy (około 0,5 godz). Następnie mieszamy chrzan z chochlą zupy i dokładamy do całości. Zupę zabielamy i doprawiamy.

    Gotową podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo oraz z natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy