Zupa cebulowa z majerankiem i serowymi grzankami

4.5 (147 ocen)

  • 40 min

Pyszna zupa cebulowa z serowymi grzankami. Idealna na pożywny obiad.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg cebuli
    2 l wywaru drobiowo-wołowego
    2 łyżki masła
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka tymianku
    1 łyżeczka majeranku
    świeżo zmielony czarny pieprz
    2 listki laurowe
    3 ziela angielskie
    1/2 łyżeczki cukru
    1/2 bagietki (lub kawałek bułki paryskiej)
    2 łyżki żółtego sera gouda
    świeże listki majeranku
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa cebulowa Grzanki Ser

Zupa cebulowa z majerankiem i serowymi grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w piórka i podduszamy do zarumienienia na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, solimy i słodzimy. Wywar zagotowujemy wrzucamy podsmażoną cebulę i gotujemy około 20 minut. Doprawiamy przyprawami i miksujemy na kremową konsystencję. Jeszcze na chwilę wstawiamy na gaz i podgrzewamy mieszając. Bagietkę kroimy na kromki posypujemy serem i zapiekamy przez chwilę w nagrzanym piekarniku do stopienia się sera. Zupę podajemy gorącą z grzankami serowymi z listkami świeżego majeranku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Majeranek Sery Ser żółty Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować