Zupa cebulowa z grzankami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tania, prosta w przygotowaniu a zarazem pyszna.

  • 30 min

Składniki:

  • * 5 dużych cebul
    * 2 łyżki masła
    * 4 łyżki oliwy
    * 1 łyżka mąki
    * pół łyżeczki cukru
    * 1 łyżeczka słodkiej papryki
    * ¼ litra białego wytrawnego wina
    * 1 litr bulionu warzywnego
    * pół łyżeczki tymianku
    * sól i czarny pieprz
    * 2 bagietki
    * 100g parmezanu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa cebulowa Grzanki

Zupa cebulowa z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i oliwę wrzucamy do garnka. Dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy na małym ogniu, aż zmięknie po czym oprószamy mąką, cukrem i słodką papryką. Podsmażamy jeszcze chwilę i zalewamy winem.
    Dusimy pod przykryciem do zredukowania płynu, a następnie wlewamy wywar warzywny. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez około 30-40 minut.
  • 2. Gotową zupę za pomocą blendera miksujemy na gładki krem
  • 3. Bagietkę kroimy na kromki. Lekko skrapiamy oliwą i układamy kromki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika z funkcją grilla na około 5 minut i grillujemy w temperaturze 180°C
  • 4. Zupę podajemy z grzankami i startym serem.

Porady

Zupę możemy podać także z groszkiem ptysiowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Parmezan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować