Zupa cebulowa z grzankami

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kuchnia francuska. Pyszna zupa cebulowa.Do tego chrupiące czosnkowe grzanki z dodatkiem sera.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 duże cebule
    750 ml bulionu wołowego
    200 ml białego wytrawnego wina
    100 ml wytrawnego sherry
    50 g masła
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki mąki
    2 łyżki octu z czerwonego wina
    Grzanki ; 5 kromek bagietki
    50 g żółtego sera
    3 łyżki oliwy
    sól
    pieprz
    szałwia
    natka pietruszki
    tymianek
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa cebulowa

Zupa cebulowa z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa cebulowa z grzankami 1. Obrałem cebule, pokroiłem w cienkie plasterki. W dużym rondlu roztopiłem masło, dodałem cebulę, usmażyłem na złoty kolor. Dodałem cukier, dwa obrane i posiekane ząbki czosnku oraz po szczypcie tymianku i szałwii. Całość oprószyłem mąką, zasmażyłem przez minutę, ciągle mieszając. Wlałem ocet, dusiłem 2 minuty. Dodałem bulion wołowy oraz białe wino i sherry. Wymieszałem, doprawiłem solą i pieprzem. Gotowałem 30 minut na małym ogniu.
    Bagietkę pokroiłem na kromeczki, natarłem je przekrojonym ząbkiem czosnku, skropiłem oliwą, ułożyłem na blaszce, posypałem startym żółtym serem. Zapiekałem w temperaturze 200 stopni C przez 5 minut, aby grzanki zbrązowiały i stałe się chrupiące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować