Zupa cebulowa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ta bardzo smaczna zupa, doskonale rozgrzeje w te jesienne , zimne , wietrzne dni. Zdrowa i ponad czasowa.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg. cebuli
    5 plasterków wędzonego boczku
    5 dag. masła
    3 szklanki bulionu mięsnego
    2 małe gałązki tymianku
    1 listek laurowy
    5 ziarenek pieprzu czarnego
    5 ziarenek ziela angielskiego
    sól, kminek i pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    bagietka
    żółty ser starty na tarce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa cebulowa Grzanki

Zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Cebulę obieram, kroję w pół plasterki, podsmażam na maśle, dodaje pokrojony w paseczki boczek, podsmażam, zalewam bulionem, doprowadzam do zagotowania, gotuję na małym płomieniu ok. 15 minut. W między czasie dodaję do zupy listek laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, kminek i listki tymianku. Bagietkę kroję w plasterki, posypuję serem i zapiekam w piekarniku nagrzanym do 170 stopi, aż ser się rozpuści. Zupę próbuję, doprawiam solą i pieprzem, podaje z chrupiącymi grzankami serowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować