Zupa buraczkowa z soczewicą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczną zupę buraczkową. Przygotowana na mięsie drobiowym z dodatkiem warzyw i soczewicy. Polecam na obiad.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 dag piersi z kurczaka
    3 marchewki
    2 ziemniaki
    1 cebula
    1 łyżka masła
    3 szkl gorącej wody
    6 łyżek soczewicy czerwonej
    1 listek laurowy
    kilka sztuk ziela angielskiego
    30 dag ugotowanych buraczków
    1/2 szkl śmietanki 30 %
    sól do smaku
    sok z cytryny do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania mięsne Buraczki

Zupa buraczkowa z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i marchewki obieramy i kroimy ziemniaki w kostkę, marchewki na talarki. Przekładamy do wody i myjemy. Mięso myjemy i osuszamy z wody, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wkładamy mięso oraz cebulę, smażymy około 5 minut. Przekładamy do garnka i wlewamy wodę oraz dokładamy pokrojone warzywa, listek laurowy, ziele angielskie i gotujemy.
    W międzyczasie obieramy buraczki ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej.
    Do garnka z zupą wsypujemy soczewicę i dodajemy buraczki, gotujemy do miękkości. Na samym końcu doprawiamy do smaku i wlewamy śmietankę
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować