Zapraszam na smaczną zupę buraczkową. Przygotowana na mięsie drobiowym z dodatkiem warzyw i soczewicy. Polecam na obiad.
60 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
20 dag piersi z kurczaka
3 marchewki
2 ziemniaki
1 cebula
1 łyżka masła
3 szkl gorącej wody
6 łyżek soczewicy czerwonej
1 listek laurowy
kilka sztuk ziela angielskiego
30 dag ugotowanych buraczków
1/2 szkl śmietanki 30 %
sól do smaku
sok z cytryny do smaku
Zupa buraczkowa z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i marchewki obieramy i kroimy ziemniaki w kostkę, marchewki na talarki. Przekładamy do wody i myjemy. Mięso myjemy i osuszamy z wody, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wkładamy mięso oraz cebulę, smażymy około 5 minut. Przekładamy do garnka i wlewamy wodę oraz dokładamy pokrojone warzywa, listek laurowy, ziele angielskie i gotujemy.
W międzyczasie obieramy buraczki ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej.
Do garnka z zupą wsypujemy soczewicę i dodajemy buraczki, gotujemy do miękkości. Na samym końcu doprawiamy do smaku i wlewamy śmietankę
Komentarze