zupa brokułowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kremowa, gęsta i pożywna zupa w pięknym kolorze:) Źródło: http://www.codogara.pl/4456/zupa-brokulowa-krem-z-brokulow/

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg brokułów
    2 marchewki
    2 cebule
    2 ziemniaki
    1 ząbek czosnku
    0,5 l bulionu drobiowego
    śmietana

Zupa brokułowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy warzywa: brokuły osobno, resztę warzyw osobno. Róże brokułów wkładamy do gotującej się lekko osłodzonej wody (słodka woda pomaga zachować ładny zielony kolor). Kiedy warzywa zmiękną na jakieś 5 minut przed końcem, dodajemy sól (warzywa, które są za szybko solone dłużej się gotują).Następnie ugotowane warzywa i brokuły wkładamy do jednego garnka zalewamy 0,5 l bulionu z kurczaka i miksujemy (lub do wywaru z gotowanych warzyw dorzucamy po prostu brokuły i miksujemy. Warto zrobić wywar na kościach lub skrzydełkach z kurczaka).

    Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, pieprz i sól do smaku.

    Zupę podajemy ze śmietaną i ulubionymi dodatkami do kremowych zup, np. grzankami, płatkami migdałowymi czy groszkiem ptysiowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy