Zupa botwinkowa z ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Piękny głęboki kolor botwinki. Zupa podana ze śmietaną i koperkiem to pozycja obowiązkowa wiosennego obiadu.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • duży pęczek botwinki,
    1 duża marchewka,
    3-4 średniej wielkości ziemniaki,
    bulion warzywny,
    2 łyżki octu jabłkowego,
    pieprz,
    świeży koperek i śmietana

Zupa botwinkowa z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę dokładnie myjemy, kroimy w małą kostkę, liście siekamy.
    Ziemniaki, marchewkę obieramy, kroimy w kostkę.
    Wszystkie warzywa zalewamy bulionem tak, żeby tylko przykryły warzywa.
    Dodajemy ocet. Gotujemy na średnim ogniu przez około 25 minut.
    Doprawiamy pieprzem.
    Podajemy z koperkiem i opcjonalnie śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy