Zupa a'la tajska z kurczakiem

2 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ostra i aromatyczna zupa tajska w moim wydaniu.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron chiński ryżowy
    - pierś z kurczaka
    - 1 duża cebula
    - 4 ząbki czosnku
    - por
    - 1l bulionu
    - puszka mleczka kokosowego
    - sos sojowy
    - mieszanka warzywna (por, seler, pietruszka, marchew - starte na tarce)
    - przyprawy
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa a'la tajska z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wrzucić łyżkę oleju kokosowego, pokrojoną cebulę, 4 ząbki czosnku pokrojonego w paski i pokrojony por. Podsmażyć aż cebulka się zarumieni i wrzucić pokrojone kawałki piersi z kurczaka (wcześniej przyprawione słodką papryką, papryką ostrą i curry), pokrojone w kawałki 2 duże czerwone papryki i kilka papryczek piri piri. Dorzucić trochę mieszanki warzywnej (zawsze mam taką w zamrażalce). Podlać bulionem i gotować do miękkości papryki. Wlać puszkę mleczka kokosowego, 3 łyżki sosu sojowego, wyciśnięty sok z limonki. Dodać paprykę ostrą, curry, pieprz cayenne, przyprawę do potraw kuchni chińskiej i sól do smaku. W międzyczasie przygotować makaron ryżowy. Na talerz wyłożyć makaron, wlać ostrą zupkę i posypać świeżą pietruszką lub szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować