Zrazy z karkówki

5 (182 ocen)

  • 50 min

Smaczny dodatek do obiadu

  • 50 min

Składniki:

  • karkówka 6 plastrów
    mięso mielone ok20 dag
    jajko 1 mała szt
    cebula 2 szt
    czosnek 2 ząbki
    ogórki kiszone 2-3 szt
    papryka 1/4 szt
    tarta bułka 1-2 łyżki
    kostka mięsna 1 szt
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zrazy

Zrazy z karkówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Duże plastry mięsa nacieramy roztartym ze solą czosnkiem. Oprószamy pieprzem i odstawiamy.

    Do mięsa mielonego dodać bułkę, 1/4 pokrojonej drobno cebuli, 2-3 łyżki wody i wbić jajko. Doprawić do smaku i zarobić mięsną masę. Ogórki najlepiej małe przekroić na połowy. Paprykę pokroić na 6 słupków. Masę mięsną podzielić na 6 części.

    Na plastrach mięsa położyć masę mięsną, kawałek ogórka, słupek papryki. Zawinąć zrazika.

    Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć roladki. Dodać resztę pokrojonej cebuli. Zalać wodą, dodać kostkę mięsną i dusić do miękkości. Na koniec duszenia zrazy oprószyć mąką i wymieszać. Jeśli potrzeba podlać wodą.
    Doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Mięso Ogórek Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować