4-5 plastrów wołowiny,pokronej w plastry i delikatnie rozbitej
Musztarda lub keczup
4-5 plastrów wędzonego boczku i szynki dojrzewającej
4-5 pasków czerwonej papryki
1-2 ogórki korniszony pokrojone wzdłuż na ćwiartki
Mąka do panierki + słodka mielona papryka
Oraz:
1 czerwona papryka
Kawałek pora
1 łodyga selera naciowego
1 czerwona cebula
Kilka pieczarek, małe pokrojone na połówki a duże na kawałki
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
Kostka bulionowa z wędzonego boczku lub wołowa
0,5 litra piwa lub wina czerwonego
przyprawa uniwersalna, pieprz,czosnek
Koperek lub natka pietruszki
Mascarpone 2 łyżki lub smietana
ew. jeszcze oddzielnie usmażone pieczarki i papryka czerwona skropiona olejem i posolona
Zrazy wołowe z boczkiem i piwem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokrojone i rozbite przyprawić przyprawa uniwersalnai pieprzem.
Plastry mięsa smaruję musztardą lub keczupem i kładę po plastrze wędzonego boczku i szynki dojrzewającej/ona nadaje ciekawy smak/.
Ponadto dokładam po pasku czerwonej papryki,korniszona,,Krakus”, zwijam roladki i spinam je .
Roladki otoczyć w mące z dodatkiem sł.mielonej papryki i obsmażyć.
Przełożyć roladki do rondla,dodać pokrojone w drobną kostkę warzywa:czerwona papryka,kawałek pora,1 łodyga selera naciowego,1 czerwona cebula, kilka pieczarek,2 listki laurowe,4 ziarna ziela ang.,kostka bulionowa z wędzonego boczku lub wołowa,podlać piwem ok.0,5 litra lub czerwonym winem.
Danie doprawić przyprawa uniwersalna,pieprzem,czosnkiem,na koniec dodać zieleninę i ew.Mascarpone lub śmietanę .
Podać z kaszą gryczaną oddzielnie ugotowaną w wodzie z dodatkiem masła i przyprawą uniwersalnej.
Miałam więcej pieczarek więc je oddzielnie usmażyłam i doprawiłam pieprzem i przyprawa uniwersalna.Podałam z roladkami i sosem.
Paprykę pokroiłam na kawałki, skropiłam olejem i posoliłam do smaku.
Komentarze