Zrazy wieprzowe w ciemnym sosie z kaszą i ogórkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszotto:
W 4 szklankach wody gotujemy duszone pieczarki z papryką i cebulą, dodajemy wypłukaną kaszę gryczaną. Gotujemy do momentu aż kasza zacznie pęcznieć, kończymy gotowanie, przykrywamy garnczek pokrywką i odstawiamy na 30 minut. Po 3 minutach kasza jest gotowa, mieszamy.
2.Wykonanie dania:
Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy, pieprzymy, smarujemy musztardą. Układamy po kawałku sera, boczku wędzonego, cebuli i ogórka kiszonego, zawijamy i spinamy drewnianą wykałaczką. Tak uformowane zrazy smażymy na gorącym tłuszczu na rumiany kolor. W między czasie gotujemy bulion warzywny z włoszczyzny suszonej i pasty rosołowej. Usmażone zrazy dodajemy do gotującego się bulionu, i gotujemy do miękkości mięsa. Dodajemy ciemny sos sojowy, doprawiamy do smaku, dodajemy majeranek, zagęszczamy mąką, gotujemy jeszcze kilka minut. Gotowe zrazy podajemy z u parzoną kaszą gryczaną z duszonymi pieczarkami, papryką i cebulą oraz z korniszonami.
Komentarze