Złociste placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Cebulę obierz zetrzyj na tarce lub zmiksuj – ja osobiście blenduję blenderem, tak jest szybciej, wygodniej i mniej się płacze ;-).
2. Ziemniaki obierz, obrane umieść w wodzie, żeby nie zaczęły ciemnieć.
3. Ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach do dużej miski (po starciu pierwszego ziemniaka wymieszaj go ze zmiksowaną cebulą, po starciu kolejnego przemieszaj tak, aby wymieszały się z cebula, zapobiegnie to ciemnieniu ziemniaków i placki będą jasne i złociste).
4. Masę ziemniaczano-cebulową posól do smaku i odstaw na 10 minut.
5. Po tym czasie ziemniaki odciśnij mocno rękami (im więcej płynu odciśniesz, tym placki będą bardziej chrupiące).
6. Do ziemniaków dodaj mąkę, jajka oraz pieprz. Dobrze wymieszaj (najlepiej i najłatwiej zrobisz to oczywiście ręką).
7. Na bardzo gorącą patelnię wlej trochę oleju i poczekaj aż mocno się nagrzeje. Następnie kładź masę ziemniaczaną (około 1 dużą łyżkę na jednego placka).
8. Smaż na złoto z obu stron na średnim ogniu.
Komentarze