Ziołowy rosół

5 (184 ocen)

Pyszny , aromatyczny "zwykły" rosołek

Składniki:

  • - 1 podwojny filet z piersi kurczaka
    - 1 duża kość wieprzowa
    - 3 marchewki
    - 1 pietruszka
    - pół dużego selera
    - kilka liści kapusty
    - por
    - cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - kilka listków świeżej szałwii, melisy,
    - po łyżce suszonego cząbru, lubczyku
    - pęczek natki pietruszki
    - sól, pieprz do smaku
    - makaron typu nitki
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Ziołowy rosół - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy i obieramy. Wkładamy do garnka razem z umytym mięsem i zalewamy wszystko ok 2 litrami wody. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem. Kiedy woda będzie wrzeć szumujemy rosół i dalej gotujemy. Ma tak sobie "pyrkać" na małym ogniu ok. 2-3 godzin. Wtedy dodajemy suszone zioła oraz świeże podarte ( wtedy wszystkie wonne oleje , aromaty i całe bogactwo ziół dostaje się do zupy) Gotujemy jeszcze 10 -15 min i wyłączamy ogień. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kładziemy bezpośrednio na talerz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.38 (165 ocen)

rosół

To może cię zainteresować