Ziołowy, pieczony karczek z ćwikłą

0 (0 ocen)

Od sklepowych szynek wolę pieczony w domowych warunkach karczek. Dodaję do niego dużo ziół. A takie mięsko idealnie smakuje z ćwikłą :)

Składniki:

  • Składniki na pieczony karczek:
    Karczek około 2 kg
    1,5 główki czosnku ząbki czosnku
    Zioła suszone: majeranek, słodka papryka, ostra papryka, gorczyca, kolendra, rozmaryn, jałowiec, tymianek
    pieprz, sól
    4 Liście laurowe
    Pół szklanki oleju


    składniki na ćwikłę:
    1,5 - 2 kg buraków ćwikłowych
    sok z 1 cytryny albo 2 łyżki octu jabłkowego
    słoiczek tartego chrzanu
    do smaku:
    cukier, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ćwikła

Ziołowy, pieczony karczek z ćwikłą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć i włożyć do miski. Natrzeć olejem, czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami. Obok mięsa położyć kilka listków laurowych i ziaren jałowca. Mięso włożyć do lodówki na 24 godziny. Następnie karczek piec w 200 stopniach C tyle godzin ile kilogramów waży. Czyli 2 kg pieczemy 2 h.
  • 2. Myjemy buraki następnie gotujemy je do miękkości, a później obieramy ze skórki. Obrane buraki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy sok z cytryny, oraz chrzan (ilość wg uznania, ja dodałam cały słoik). Mieszamy i doprawiamy wg swojego smaku solą, cukrem i pieprzem.
    Ćwikłę wkładamy do słoika i wsadzamy do lodówki na dobę, by smaki się przegryzły. Idealna do pieczonego karczku! :)

Porady

Rada: do ćwikły możemy dodać 1 tarte jabłko.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować