Ziołowy, pieczony karczek z ćwikłą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć i włożyć do miski. Natrzeć olejem, czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami. Obok mięsa położyć kilka listków laurowych i ziaren jałowca. Mięso włożyć do lodówki na 24 godziny. Następnie karczek piec w 200 stopniach C tyle godzin ile kilogramów waży. Czyli 2 kg pieczemy 2 h.
2.Myjemy buraki następnie gotujemy je do miękkości, a później obieramy ze skórki. Obrane buraki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy sok z cytryny, oraz chrzan (ilość wg uznania, ja dodałam cały słoik). Mieszamy i doprawiamy wg swojego smaku solą, cukrem i pieprzem.
Ćwikłę wkładamy do słoika i wsadzamy do lodówki na dobę, by smaki się przegryzły. Idealna do pieczonego karczku! :)
Komentarze