Zimowy pucharek na święta

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Co pod tą tajemniczą nazwą się kryje? Jest to nic innego, jak pyszny krem budyniowy przekładany pierniczkami. Ten deser doskonale sprawdzi się, gdy nie mamy zbyt dużo czasu na przygotowanie tradycyjnych świątecznych ciast. Zimowy pucharek jest to propozycja na łatwe i efektowne zakończenie tej najważniejszego wieczoru w roku.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 ml mleka
    150 g pierniczków w lukrze
    120 g cukru
    100 g masła
    60 g budyniu czekoladowego
    40 g płatków migdałowych
    40 g mąki ziemniaczanej
    20 g mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Zimowy pucharek na święta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń i obie mąki. Do gotującego się mleka dodajemy mieszankę mleczną. Gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Miksujemy do momentu powstania puszystego kremu. Na dnie pucharku kruszymy pierniki. Na pierniczkach układamy 1/2 kremu. Na kremie ponownie układamy pierniczki. Na pierniczkach ponownie układamy 1/2 kremu. Na wierzchu posypujemy płatkami migdałowymi. Chłodzimy dwie godziny w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Budyń czekoladowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować