Zimowe kokosanki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Są idealne, w środku miękkie, na zewnątrz lekko chrupiące.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    2 białka
    1 cała szklanka wiórków kokosowych
    5 łyżek cukru
    Ekstrakt waniliowy
    125 gramów masła
    4 łyżki mleka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru pudru
    ną.

Zimowe kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnuszku z grubym dnem roztapiam masło z cukrem i wanilią, dodaję wiórki kokosowe i chwilę całość podgrzewam, dolewam mleko i zostawiam do całkowitego wystudzenia. Następnie dosypuję mąkę ziemniaczaną.
    Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaje do masy kokosowej, delikatnie mieszam. Masa być bardzo gęsta.
    Blachę wykładam papierem do pieczenia, łyżką formuję kokosanki z górką na wierzchu. Piekę ciasteczka 12-14 minut w 190 stopniach. Po przestudzeniu obficie posypuję cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy