Zimny puszek

5 (155 ocen)

pyszny i bardzo puszysty serniczek bez pieczenia

Składniki:

  • 350 g herbatników
    200 g margaryny
    350 ml słodkiej śmietany 18 %
    500 g serka mascarpone
    1/2 szk cukru
    1 galaretka cytrynowa
    1 szk przegotowanej gorącej wody
    sos czekoladowy do polania
    kolorowa posypka do ciast
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Zimny puszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki rozdrobnić np. w rozdrabniaczu.
    Margarynę stopić, wlać do zmiksowanych ciastek i wymieszać.
  • 2. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć folią spożywczą i na dno wyłożyć masę ciastkową.
    Wyrównać powierzchnie i odstawić formę do związania ciastek z margaryną.
  • 3. W gorącej przegotowanej wodzie dokładnie rozmieszać galaretkę.
    Śmietanę wlać do wysokiego naczynia i ubijać około 3 minuty.
  • 4. Wsypać cukier i ubijać kolejne 3 minuty.
    Dodać serek mascarpone i na wolnych obrotach wymieszać.
  • 5. Schłodzoną, płynną galaretkę wlewać do masy śmietanowo serowej nadal mieszając na małych obrotach.
    Wymieszaną masę przełożyć na herbatniki, wyrównać powierzchnię i wstawić formę do lodówki aby masa dobrze stężała na kilka godzin.
  • 6. Na koniec sernik polać sosem czekoladowym i posypać posypką do ciast.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować