ZIMNY KOŁACZ

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie.Zawsze się udaje!

  • 60 min

Składniki:

  • - 1 kg mąki pszennej
    - 100 g drożdży świeżych
    - 2 kostki masła
    - 4 łyżki cukru
    - 2 jajka
    - 1 żółtko
    - pół łyżeczki soli
    - 1 szklanka mleka
    - marmolada lub dżem
    - cukier puder

Zimny kołacz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozkruszamy , zalewamy ciepłym mlekiem.Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia.
  • 3. Do dużej miski wsypujemy mąkę , cukier, jajka, żółtko, sól, wlewamy rozczyn i wystudzone masło.
  • 4. Wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto.
  • 5. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm.Wycinamy kwadraty (ok.8cmX8cm).Na środek każdego kwadratu kładziemy nadzienie i zlepiamy przeciwległe końce.
  • 6. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy około 20 min w temp. 180 stopni C na złoty kolor.
    Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy