Ziemniaki z patelni

4.5 (181 ocen)

  • 20 min

Do tej potrawy można wykorzystać resztkę ziemniaków z obiadu i marchewkę z zupy.

  • 20 min

Składniki:

  • - 7 ugotowanych ziemniaków (najlepiej zwartych, nie mających tendencji do rozpadania się)
    - 5 dag wędzonego boczku
    - 10 dag dobrej cienkiej kiełbasy
    - 1 cebula
    - 2 jajka ugotowane na twardo
    - 1 ugotowana marchew
    - 1/2 czerwonej papryki
    - 2-3 łyżki śmietany
    - 2-3 łyżki ketchupu
    - szczypta curry
    - szczypta mielonej słodkiej papryki
    - sól, pieprz do smaku
    - 2-3 łyżki startego sera żółtego
    - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaki z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek pokroić w dużą kostkę. Zrumienić na patelni na odrobinie oleju. Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę. Również lekko zrumienić. Cebulę pokroić w pół-krążki, dodać do kiełbasy i boczku, zeszklić. Przyprawić curry, papryką, solą i pieprzem. Chwilkę razem smażyć. Paprykę pokroić w paseczki, dodać do kiełbasy i boczku, podlać odrobiną wody i dusić do miękkości. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew w plasterki. Wsypać na patelnię z papryką. Chwilkę razem podsmażyć. Dodać śmietanę, ketchup, pokrojone w dowolny sposób jajka, natkę pietruszki. Posypać startym serem.
    Porcja na 1-2 osoby.

Porady

Zamiast gotować jajka na twardo, można wbić 1 surowe jajko (na sam koniec) bezpośrednio na patelnię z ziemniakami i podgrzewać, aż się zetnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować