Ziemniaki po wiejsku

4.5 (143 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo lubię dania, które można szybko zrobić. Zapiekanka wiejska jest prosta i bardzo smaczna. Można ją podać na obiad lub jako ciepłą kolację.

Składniki:

  • ● chudy boczek wędzony (albo kawałek dobrej wiejskiej kiełbasy)
    ● pieprz
    ● sól
    ● 3 łyżki masła
    ● w równych proporcjach: marchewki, buraki, ziemniaki, cebule
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaki po wiejsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki i buraki obieramy,
    myjemy i kroimy w dość
    cienkie plasterki. Cebule kroimy
    w piórka, a obrane i umyte
    ziemniaki w grubsze plastry.
    Boczek lub kiełbasę również
    kroimy w plasterki.
  • 2. Naczynie żaroodporne smarujemy
    masłem. Składniki układamy
    warstwami na przemian,
    posypując je solą, pieprzem
    i wiórkami masła. Naczynie
    przykrywamy i wkładamy do
    piekarnika rozgrzanego do ok.
    200 °C. Pieczemy ok. godziny,
    sprawdzając, czy warzywa są
    miękkie.

Porady

To danie świetnie smakuje na gorąco, ze schłodzoną maślanką do popijania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować