Ziemniaki jak z ogniska

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Przepis na te pyszne ziemniaki krąży po sieci od dłuższego czasu, skusiłam się i ja. Ziemniaki faktycznie smakują jak te z ogniska, które jadłam za dzieciaka, a zapach jak się pieką w piekarniku nieziemski. Kto ich jeszcze nie próbował, koniecznie musi nadrobić zaległości . Myślę, że super również sprawdzą się na grillu, do pieczonej kiełbaski czy karkóweczki, kto bardziej miastowy to pewnie nawet się nie skapnie, że to ziemniaki z piekarnika, taki psikus . Wcinamy je w całości, ze skórką, można je robić kiedy nas tylko najdzie ochota.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
    pół szkl. mąki pszennej
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
    opcjonalnie 1 łyżeczka czosnku granulowanego
    opcjonalnie przyprawa do ziemniaków do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Ziemniaki jak z ogniska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki. 1. Ziemniaki użyć najlepiej takie nieduże, porządnie wyszorować pod strumieniem bieżącej wody, wrzucić do miski z wodą, następnie każdy ziemniak po kolei, obtaczać w mieszance mąki z przyprawami ( mąkę wymieszać z solą i wędzoną papryką, ja dałam jeszcze czosnek granulowany), układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ziemniaki. 2. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok. 1 godz.
    Podawać z ulubionymi dodatkami, polecam na obiad jak i na grilla dla gości, super sprawa.

Porady

Super sprawdzają się przygotowane na grilla.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młode ziemniaki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować