ziemniaki faszerowane boczkiem i żółtym serem

4.5 (144 ocen)

To danie najlepiej smakuję podane z surówką (jaką kto lubi)

Składniki:

  • Składniki: 8 dużych ziemniaków 8 plasterków żółtego sera 8 plastrów boczku gruboziarnista sól (ok kilograma) 2-3 łyżki oliwy sól pieprz przyprawa do ziemniaków papryka w proszku ( wg uznania słodka lub ostra)
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ziemniaki faszerowane boczkiem i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ) Przygotowanie: Ziemniaki wyszorować .Gotować w osolonym wrzątku ok 20 min.Osączyć Każdy ziemniak przeciąć głęboko na krzyż.W nacięcie włożyć po kawałku sera,a wierzch udekorować zwiniętym w rulon plastrem boczku.Oprószyć solą ,pieprzem ,przyprawą do ziemniaków i papryką.Skropić oliwą.Ziemniaki ułożyć na wysypanej grubą solą blasze.PIec ok 25 min w 180 st C. Podawać na gorąco.

Porady

1 Możesz nieco zmodyfikować to danie : Ziemniaki przeciąć i przełożyć serem mozzarella.każdy ziemniak zaś dodatkowo owinąć plastrem szynki i dopiero zapiekać . 2 ziemniaki niekoniecznie trzeba przecinać na krzyż można np., ściąć wierzch ziemniaka wydrążyć odrobinę środek - nadziewać a ściętym wierzchem przykryć nadzianego ziemniaka. Gdy ziemniaki się rozwalają można użyć wykałaczek badż nici kuchennej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować