Ziemniaczki w koszulkach z boczkiem, z dipem czosnkowym

0 (0 ocen)

Przepis koleżanki z pracy. Gdy przyniosła nam ziemniaczki na spróbowania, byłyśmy zachwycone. Nie mogłam nie pochwalić się Jej przepisem ;) z resztą w sobotę planuję zjeść je znów. Są pyszne :D

Składniki:

  • Ziemniaczki:
    6 ziemniaków
    około 25-30 dag boczku pieczonego lub gotowanego
    około 10 dag startego sera mozzarella
    1 cebula
    1 jajko
    1-2 ząbki czosnku
    starty żółty ser do posypania ziemniaczków (opcjonalnie)
    sól, pieprz

    Dip czosnkowy:
    1 jogurt grecki mały
    1 mały ogórek szklarniowy
    3-4 ząbki czosnku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Dip

Ziemniaczki w koszulkach z boczkiem, z dipem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, w mundurkach, podgotować (10-15 min) w osolonej wodzie, aby były miękkie. Zostawić do ostygnięcia.
  • 2. Boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać czosnek i przyprawy. Zostawić do wystygnięcia. Następnie dodać jajko i ser mozzarella. Wymieszać farsz.
  • 3. Ziemniaki przekroić na pół, wydrążyć łyżeczką dziurkę i włożyć farsz. Ułożyć ziemniaki na blaszce do pieczenia i zapiec w piekarniku ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni. Na koniec posypać serem żółtym.
  • 4. Ogórek na dip zetrzeć na tarce o małych oczkach i odcisnąć. Dodać do niego jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku i wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować