Ziemniaczana zupa krem z chipsami z szynki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszną i delikatną zupę ziemniaczaną z chrupiącymi chipsami z szynki szwarcwaldzkiej. Zupa jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu oraz sycąca. Świetnie również rozgrzeje w chłodny dzień. Polecam

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szkl bulionu
    500 g ziemniaków
    1 cebula
    50 g serka topionego
    4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Szynki

Ziemniaczana zupa krem z chipsami z szynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzaną suchą patelnię układamy plasterki szynki i smażymy na rumiano z obu stron. Przekładamy na papierowy ręcznik. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Na patelnię z wytopionym tłuszczykiem wkładamy cebulkę i smażymy, aż się zeszkli. Do garnka wlewamy bulion, wkładamy ziemniaki i zagotowujemy. Gotujemy przez ok. 10 minut a następnie dodajemy cebulkę i gotujemy przez kolejne 5 minut na małym ogniu. Do zupy dodajemy serek topiony oraz doprawiamy do smaku, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Blendujemy zupę na krem i nalewamy do miseczek. Szynkę łamiemy na małe kawałki i układamy na zupie. Podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować