Zielony biszkopt z kremem budyniowym

4.5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszne ciasto na każdą okazję - polecam

Składniki:

  • Biszkopt :
    4 jajka
    1/2 szk cukru
    1 łyżka domowego cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki mąki tortowej ( czubate )
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 maleńka szczypta zielonego barwnika spożywczego w proszku

    Masa :
    3 żółtka
    500 ml mleka 3/2 %
    4 łyżki cukru
    1 łyżka domowego cukru waniliowego
    2 łyżki mąki pszennej typ 500
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    250 g miękkiego masła

    Pianka :
    250 g jogurtu typu greckiego
    1 szk kwaśnej śmietany 12 %
    1/2 szk słodkiej śmietanki 18 %
    3 łyżki cukru
    45 g żelatyny do deserów
    50 ml zimnej wody
    80 ml wrzącej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pianka

Zielony biszkopt z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT :
    Białka oddzielić od żółtek i ubić te białka na sztywno.
    W połowie ubijania dodawać cukier, gdy piana jest ubita dodać żółtka i dalej miksować.
    Dodać barwnik, delikatnie wymieszać i potem dodawać mąki zmieszane i przesiane z proszkiem do pieczenia ale mieszać na najmniejszych obrotach.
    Masę przełożyć na blachę do pieczenia o wymiarach 22 x 29 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
    Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 35 minut.
    Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa placki w 2/3 wysokości.
  • 2. MASA :
    Garnek przelać zimną wodą, wlać połowę mleka i zagotować.
    W reszcie mleka wymieszać żółtka, cukier oraz mąki i wlać do gotującego się mleka energicznie mieszając.
    Gotować do momentu zgęstnienia budyniu.
    Zakryć go pokrywką i wystudzić.
    Gdy budyń wystygnie utrzeć miękkie masło i dodając do niego porcje budyniu u trzeć masę.
  • 3. PIANKA :
    Jogurt i obie śmietany oraz cukier wymieszać.
    Do zimnej wody wsypać żelatynę, wymieszać i wlać wrzątek.
    Wymieszać i dodać do wymieszanych składników.
    Wstawić do lodówki ale kontrolować aby za mocno pianką się nie ścięła.
  • 4. PRZEŁOŻENIE :
    Po przekrojeniu biszkopta grubszą część w blaszce ( ja zawsze kładę papier z pieczenia bo ułatwi to nam potem wyjęcie ciasta z blaszki ).
    Nasączyć biszkopt wodą z sokiem z cytryny.
    Na biszkopt wyłożyć masę, zakryć drugim plackiem, nasączyć go i wyłożyć tężejącą piankę.
    Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
    Przed podaniem pokroić w kostkę i udekorować na przykład listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Notka redakcyjna

PP_05-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować