Zielone orzechy włoskie w syropie cukrowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zielone orzechy nakłuwamy gęsto w około wykałaczką drewnianą,wrzucamy do miski,zalewamy zimną wodą tak aby były całe zakryte.Orzechy moczymy przez sześć dni wymieniając wodę dwa razy dziennie (rano i wieczorem). W ten sposób pozbawimy orzechy goryczki.Orzechy zmienią barwę i staną się czarnego koloru.Po tym czasie orzechy odcedzamy,wrzucamy do garnka zalewamy wodą.Do garnka dodajemy pokrojoną pomarańczę i cytrynę,wsypujemy pół kilo cukru gotujemy orzechy na średnim ogniu przez ok.40minut.W między czasie do drugiego garnka wlewamy 1.5litra wody,dodajemy korę cynamonu,wanilię,goździki,wsypujemy resztę cukru gotujemy przez 10minut.Orzechy przecedzamy przez sito,wrzucamy do syropu cukrowego.Całość gotujemy jeszcze przez 30minut na małym ogniu.Tak przygotowane orzechy przekładamy do wyparzonych,słoików,zalewamy syropem cukrowym,mocno zakręcamy,pasteryzujemy.Orzechy można jeść już na drugi dzień ale najlepiej jak będą jeszcze stały przez dwa tygodnie w chłodnym miejscu .Smacznego.
Komentarze