Zielone curry z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Pyszna lekko pikantna potrawka z kurczakiem i warzywami przygotowana w stylu orientalnym. Pyszne kremowe danie za sprawą mleczka kokosowego z dużą ilością zielonych warzyw. Ekspresowe, zdrowe i bardzo łatwe danie do przygotowania w jakieś 20-30 minut.

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 100 gramów ryżu
    ok 350 gramów fileta z kurczaka
    1 mała puszka mleka kokosowego
    200 gramów zielonej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)
    4-5 łodyg selera naciowego
    mały kawałek cukinii
    pół średniej cebuli
    Ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
    łyżka soku z limonki/cytryny
    3 łyżeczki zielonej pasty curry
    2 łyżki sosu sojowego
    opcjonalnie do posypania prażone orzechy nerkowca.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zielone curry z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej patelni lub woku rozgrzej trochę oleju ( najlepszy będzie kokosowy lub sezamowy ale ostatecznie rzepakowy też może być) dodaj poszatkowaną cebulę i smaż chwilkę następnie dodaj kurczaka pokrojonego na cienkie plasterki przypraw sosem sojowym czosnkiem i dodaj pastę curry. Całość smaż chwilę aż mięso zmieni kolor, następnie wlej wymieszane mleko kokosowe zagotuj.
  • 2. Następnie dodaj fasolkę szparagową oraz seler naciowy, cukinię pokrojone na mniejsze kawałki. dopraw sokiem z cytryny.
    Całość gotuj chwilę aż warzywa nieco zmiękną (dobrze aby się nie rozgotowały) a sos nieco zgęstnieje.
    Podawaj z ryżem i opcjonalnie posyp posiekanymi prażonymi orzechami.

Porady

Warzywa można dobierać według własnych upodobań.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować