Zielona zupa warzywna z pęczakiem i soczewicą

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zdrowa, pożywna, wegetariańska zupka. Dużo zielonego na wiosnę :) Brokuły, groszek, liście rzodkiewki, seler.... :) W temacie warzyw można tu nieźle poszaleć :) Pychotka!

  • 40 min

Składniki:

  • 0,5 szklanki kaszy pęczak
    0,5 szklanki zielonej soczewicy
    3 gałązki selera naciowego
    1 mały por
    1 marchew
    pół brokuła
    pół szklanki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego, nie z puszki)
    garść listków rzodkiewki (może być szpinak, jarmuż)
    2 pomidory
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz
    łyżka oleju rzepakowego
    1 łyżeczka suszonego tymianku, 1/2 łyżeczki papryki, 1/4 łyżeczki chilli, 1/4 łyżeczki kurkumy
    1-1,5 l wrzątku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zielona zupa warzywna z pęczakiem i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew obrać, pokroić w kosteczkę, seler naciowy i por pokroić w plasterki, brokuł podzielić na mniejsze różyczki, pomidory obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać. Listki rzodkiewki dokładnie umyć.
  • 2. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić marchew i por, podsmażyć kilka minut, dodać seler naciowy, czosnek i przyprawy, smażyć kilka chwil.
  • 3. Warzywa zalać wrzątkiem, dodać pęczak i gotować około 15 minut. Następnie dodać pomidory, soczewicę, zielony groszek, brokuły, gotować jeszcze ok 7 minut.
  • 4. Na koniec listki rzodkiewki, doprawić, zupka gotowa :)

Porady

Zupkę można również zmiksować na krem, ja preferuję chrupiące warzywa :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować