Zielona soczewica z warzywami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Soczewica jest ceniona ze względu na wysoką zawartość białka i może stanowić zamiennik mięsa. Dlatego też chętnie sięgają po nią osoby na diecie wegetariańskiej.

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 250 g zielonej soczewicy
    -1 ząbek czosnku
    -1 mała cebula
    -1/2 małego selera
    -1/2 średniej marchewki
    - 1 łyżka oleju
    - szczypta soli
    - 1/4 przyprawy do dań z fasoli

Zielona soczewica z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Moczymy soczewicę . 1. Soczewicę płuczemy i zalewamy zimną . Pozostawiamy na 30 minut . Po tym czasie odcedzamy i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości . Odcedzamy na sicie .
  • Kroimy warzywa. 2. Cebulkę , czosnek ,marchewkę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę . Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy marchewkę z selerem . Po 5 minutach dodajemy cebulkę , czosnek i smażymy kolejne 5 minut.
  • Dodajemy soczewicę. 3. Dodajemy odsączoną soczewicę , doprawiamy przyprawą do dań z fasoli i smażymy do czasu aż soczewica " zaprzyjaźni " się z warzywami 2-3 minuty .

Porady

Może stanowić samodzielne danie wegetariańskie lub być dodatkiem do dań mięsnych. Smakuje równie dobrze na zimno jak i na gorąco.

Komentarze

Podobne przepisy