Zielona sałatka ziemniaczana

4.5 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jest czerwiec – czas grillowania i biesiadowania, jeśli oczywiście tylko pogoda na to pozwoli. Tym razem zrobiłam prostą, zieloną sałatkę ziemniaczaną. Jako dodatek do grillowanych mięs czy ryb jest naprawdę świetna.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków baby potatoes *
    400 g mrożonego zielonego groszku
    400 g ogórków kwaszonych
    1 duża cebula
    1 duży pęczek szczypiorku
    1 duży pęczek koperku
    Sos:
    4 łyżki majonezu
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżeczki musztardy dijon
    pieprz czarny
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Zielona sałatka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, odstawiamy do wystudzenia po czym obieramy ze skórki. Jeśli używacie młodych ziemniaków należy je przed gotowaniem dobrze wyszorować. Po ugotowaniu nie trzeba ich obierać ze skórki. Groszek zielony gotujemy w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Ogórki kwaszone kroimy w małą kostkę. Cebulę, koperek i szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą.
  • 2. Sos:
    Majonez, jogurt i musztardę łączymy ze sobą. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą. Dodajemy do sałatki i mieszamy do połączenia się składników.
    * można użyć malutkich, młodych ziemniaków
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młode ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować