Żeberka z warzywami i imbirem z szybkowaru

4.5 (168 ocen)

  • 50 min

I znów szykowar. Naprawdę szybko. Nie kłamię. W tak krótkim czasie nie udusiłabym żeberek w żaden sposób.

  • 50 min

Składniki:

  • żeberka 3-4 porcje zależnie od potrzeby

    500g ziemniaków
    1/4 główki kapusty
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 cebula
    2 łyżki drobno posiekanego imbiru (korzeń)
    2 łyżeczki cukru
    1,5 szkl wody
    sól
    pieprz
    rozmaryn
    bazylia
    oregano
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka z warzywami i imbirem z szybkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żeberka z warzywami i imbirem z szybkowaru 1. Na dno garnka (szybkowara) wlać 2 łyżki tłuszczu, włożyć pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, następnie cebulę i kapustę i drobno posiekany imbir, posypać przyprawami i cukrem.
    Żeberka umyć, osuszyć i przysmażyć z obu stron na patelni zwilżonej tłuszczem ( najlepiej smalcem ale może być i olej) Przyrumienione żeberka ułożyć na warzywach w garnku, podlać wodą, żeberka posypać solą, pieprzem, rozmarynem i bazylią. Przykryć szybkowar szczelnie pokrywą i nastawić na ogień. Od momentu zagotowania dusić 30-35 min, zdjąć z ognia i kiedy szybkowar skończy dmuchać parą, otworzyć i podawać z kiszonym lub konserwowym ogórkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować